Biografije pesnika – Živko Begović

Please wait...
Print Friendly, PDF & Email

Ja sam Živko Begović. Rodjen sam u Mačvi, sa najvećim gradom Šabcom, u aprilskom zelenom ataru u narodu poznatom po narodnoj pesmi Boj na Mišaru, a obrazovan sam za prosvetnu i civilnu kriminalističko-pravnu struku. Radio sam i školovao sam se u bivšoj SFRJ i Švajcarkoj, a govorim nekoliko stranih jezika, što mi je omogućilo da radim kao novinar oko tri decenije u Austriji, mada nisam zvanično obrazovan za ovu struku.  

Bio sam novinar nekoliko redakcija samo evropskih izdanja za naše gradjane u inostranstvu, čije su redakcije bile u Nemačkoj, a samo dve u bivšoj SFRJ. U 1986.godini dobio sam Zlatnu plaketu redakcije Oslobodjenja-inostrano izdanje kao najbolji novinar, a bio sam i član Udruženja novinara Austrije sa posedovannjem Internacionalne novinarske karte na 5 diplomatskih jezika za celi svet. Dobitnik sam više pismenih priznanja bivšeg Udruženja jugoslovenkih gradjana u Austriji i njihovih klubova za redovno i objektivno izveštavanje javnosti u Evropi i drugim kontinentima, jer su ove novine prodavane isključivo tamo gde su živeli naši gradjani, a pisale su o njihovom životu i radu u Austriji.

U novembru mesecu 2009.godine dobio sam Priznanje Saveza Srba Austrije za izvanredan dopirinos u samoorganizovanju Srba Austrije na proslavi za proteklih 30 godina postojanja ovog Saveza. U toku 1975. godine počeo sam pisati dečije pesme i pokrenuo sam preko tadašnjih bečkih novina Danas, prvih privatnih novina uopšte koje su bile namenjene našim gradjanima u Austriji, da se razmotri pitanje štampanja jedne knjige dečijih pesama koja su tada obavezno pohadjala naše dopunske škole u Austriji. Sve je ostalo samo na predlogu, kao i 2005. godine kada sam se obratio sa istim predlogom Ministarstvu dijaspore u Beogradu nudeći im moju knjigu dećijih pesama besplatno, stim, da oni budu njen izdavač. Promenula su se dva ministra, ali niti od jednog od njih nisam dobio nikakav odgovor.

Pisanjem poezije sam se počeo baviti u toku 1975. godine najpre dečijih pesama, a kasnije narodnih i poetskih stihova proze, humora i satire koji su neka vrsta “ogledala” sveukupnih društvenih kretanja ne samo kod nas u zemlji, nego i dalje, pa čak i donekle u svetu. Nisam do sada uspeo uopšte pronaći izdavače za nekoliko mojih knjiga, verovatno zato sto živim u inostranstvu, pa je možda za njihovo izdavanje potrebno imati poznanstvo itd., mada sam se obratio većem broju izdavačkih kuća u Srbiji i Republici Srpskoj.

Moje pesme su do sada štampane u nekoliko novina namenjenih našim gradjanima u inostranstvu, a u novije vreme u elektronskim medijima Srbije, Republike Srpske, Austrije, Nemačke, Islanda, Hrvatske, Švedske i drugih zemalja. Pored toga, učesnik sam na mnogim konkursima književnih klubova u Srbiji i Republici Srpskoj. Član sam Književnog kluba “Miroslav Mika Antic” iz Indjije, i “Bečkih poeta” iz Beča, “Balkanskih zora” iz Nove Varoši, Udruženja “POEZIJESCG” i nekih drugih portala za knjževnost i kulturu i saradnik Udruženja pisaca “Prosveta” iz Sidneja u Australiji!

Živko Begović
FavoriteLoadingAdd to favorites

248total visits,1visits today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

http://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  http://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  http://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
more...
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.