|
POEZIJASCG - ДОБРОДОШЛИ НА ФОРУМ О ПОЕЗИЈИ!
|
| Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeęu temu |
| Autor |
Poruka |
Branka

Pridruio: 03 Jan 2007 Poruke: 46 Lokacija: Amsterdam
|
Poslao: Pet Jul 20, 2007 2:36 pm Naslov: Bagatelizovanje poeticnog izraza |
|
|
Na jednom od tako mnogih literarnih foruma neko je postavio pitanje
Sta je po vama definicija poezije? Naravno, publika je reagovala entuzijasticno
i svako je imao odgovor od āLjubaviādo āZivot ā. Ali ko razmisli o samom pitanju
moze doci do zakljucka da je pitanje jednako besmisleno kao i pitanje: Sta je po vama definicija Monalizinog osmeha? ili -Sta je po vama definicija Vivaldijevog koncerta za mandolinu i orkestar?
Lepa anegdota u vezi ovakvih pitanja je vezana za prijemni ispit na Filozofskom fakultetu u Beogradu pre mnogo godina kada je tema bila.āSta ja mislim da je filozofija?āgde su buduci studenti pisali i pisali i pisali, bukvalno novele i eseje o istoriji filozofije o pogledu na svet, o filozofimaā¦etc i paradirali znanjem, zaboravivsi, esenciju pitanja ā sta ja mislim-Mnogi nisu bili primljeni. Sada da pogledamo oba pitanja iz drugog ugla ili da se drugacije pitamo.
Sta ja mislim da nije filozofija?- i jedan korak dalje- Sta ja mislim da nije poezija?
Sta ja mislim da nije poezijaā¦tesko pitanje jos uvek ali nam daje vise prostora, da uzmemo u vizir ono sto nije moguce skroz da se sagleda. Ovo pitanje baca tek toliko svetla da mozemo
naslutiti objekt pitanja āpoezijuā, koliko u obrisima ali nikada u njenoj celini.Upravo zbog dinamike i istinitosti kojom se poezija krece.Verujem, da smo rodjeni sa osecanjem da prepoznamo sta je umetnost i sta je kic.Kao sto znamo razliku izmedju narodnih pesama i āturbo folkaā, kao sto prepoznajemo umetnicke slike i njihove kopije, kao sto nas odusevljavaju neke teatarske predstave a neke zaboravimo vec pri izlaskuā¦.isto tako znamo razliku izmedju pesme sa poeticnom vrednoscu i njihove imitacije. Molim vas , ne govorim o ukusima, da se razumemo, jer mnogi od nas vole turbo-folk, vole kopije na zidu i vole pesme koje nemaju poeziju u sebi upravo zbog jednostavnosti izrazavanja.Najlepsi primer je prvi prevod Sekspirovog Hamleta, u kome je prvi , originalni prevod cuvenog: Biti ili ne biti, pitanje je sad!, bio: Trt, mrt.Zivot ili smrt?
Medjutim, ne radi se samo o nacinu pisanja nego o imitiranju osecanja.Jer poezija koja se krece putem metafora povezuje osecanja i dozivljaje sveta, na prvi pogled nevidljive citaocu.Trazenje i pevanje, cak usudjejem se reci, u osnovi cudjenje( kao i u filozofiji) svetu u nama i oko nas.
Sve sto nije poezija, bagatelizuje ta osecanja kao slika decaka kome jedna suza tece preko obraza.Ne-poezija bagatelizuje ta osecanja jer pretenduje da bude pristupacna svima, pret- a- porteā¦ready to goā¦i osim toga da se dopada svima, za jednokratnu upotrebuā¦gde pathos, koji je izvor pevanja dobija groteksnu povrsinu, jeftinoce.Ova namenska upotreba ima samo jednu pozitivnu stranuā¦pomaze nam da prepoznamo POEZIJU.Kada smo u radnji ili na pijaci gde se prodaju tepisi upravo ruznoca, jednostavnost i namena ponjave, naglasava lepotu svilenog tepiha sa hiljadu ocica po kvadratnom centimetru.Pesnik ide uvek za hiljadu ocica u stihovima sa rizikom da i ne bude prodanā¦
1940,kada su nemacke trupe zauzele Holandiju, Belgiju i Francusku, ispred svog ateljea Pikaso je delio fotografije Gernike, marsirajucim njemackim oficirima.-Sto je ovo ruzno!, govorili su mu i pitali ga āJeste vi ovo napravili ? Pikaso je svima odgovarao : Ne,vi!
pesnicki pozdrav
Branka |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
herman

Pridruio: 18 Jul 2007 Poruke: 271
|
Poslao: Pet Jul 20, 2007 4:40 pm Naslov: |
|
|
Pesnici i oni koji sebe nazivaju pesnicima
Branka !
Sve to sto si rekla stoji. Poezija je ona vredna, sto ima nesto da kaze na
bilo koju temu, ukus, macevanje recima, preuzvisenost lepote izraza u ljubavi, bolu, osmehu, ranama,preziru,radosti-moglo bi se do sutra nabrajati.
Sada je pitanje ko sebi daje pravo da sebe nazove pesnikom ?
Ko su pesnici ? ? Da li je to intelektualna privilegovano talentovana manjina koja je stvarno na nivou i sme da daje svoj sud ostaloj, manje intelegentnoj i darovitoj vecini.Za mene je greh vredjati ili nipodostavati nekoga ko se trudi da nesto iskaze ali nije " ispekao zanat"
Vecinom su i sami svesni svog nivoa ali i oni bi da nesto kazu na svoj nacin i prema svom znanju. E sada sto i oni sebe nazivaju pesnicima ko im to moze zabraniti. Pravi se medjusobno razaznaju a ove ostale tolerisu
ili pokusavaju grubo da im zapuse usta. Kada ides nekom stazom, putujes
i prikljuci ti se neko ko ti nije dorastao po obrazovanju, nacinu irazavanja a vec idete istim putem, da li ces ga oterati ili deo puta ici sa njim makar i cuteci ? Poeziju pisu ljudi -ne roboti- i ima razlike . Da neznamo sta je lepo nebismo znali sta je ruzno. Kao sto postoji poezija i kic u njoj, tako postoje pesnici i oni koji sebe nazivaju pesnicima.I oni koji losije pisu imaju svoj krug kojima se njihove pesme svidjaju jer sami ni toliko neznaju. I oni su pesnici za svoje drustvo. "Pesnistvo" je omasovljeno a
strucnjaci neka odredjuju kriterijume.
Ja nisam strucnjak ali sam sebi dao pravo da nesto kazem. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
ljuba-trebotin Site Admin

Pridruio: 10 Avg 2006 Poruke: 279 Lokacija: KruŔevac
|
Poslao: Uto Jul 31, 2007 9:20 pm Naslov: |
|
|
Evo da i ja napiŔem neku reè o poeziji, mada je posle Brankine iscrpne i jake teorije o poeziji, to jako teŔko.
Po mom miŔljenju, najbolja je poezija koja je krajne jednostavna, koja se lepo rimuje(mada ne obavezno) i u sebi ima ono *neŔto* da je svi razumu, prepoznaju i vole. Ta poezija je za mnoge bliska kièu, koji takodje krasi jednostavnost bliska samoj gluposti, ali to *neŔto* poeziju upravo izdvaja i daje joj sjaj koji je kroz vekove pronosi...
Ova je tema baŔ izazovna i može se o tome dosta pisati, ali kao Ŕto rekoh, ja bih moje miŔljenje protoèio u sledeæu reèenicu koja razotkriva moje poglede u poeziji :
Poezija je Jesenjin... i...
Pozdrav i možda dopiŔem jeŔ po neŔto... _________________ Stojim sam na putu! Imam samo sliku iz dana, kad bili smo mladi? |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
ZoranHristov

Pridruio: 19 Feb 2007 Poruke: 104 Lokacija: LEle
|
Poslao: Uto Avg 07, 2007 11:13 am Naslov: |
|
|
Poezija je èovekova duŔa pretoèena u slova i baèena na papir.
Mali broj ljudi uspeo je da postane Pesnik, svi ostali su pesnici.
Ljubo, Jesenjin...Naravno! _________________ Ore lola, sa cetiri vola,
dva su tudja, dva njegova nisu. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
herman

Pridruio: 18 Jul 2007 Poruke: 271
|
Poslao: Uto Avg 07, 2007 10:36 pm Naslov: |
|
|
E a gde smo Djole i ja ?
I mi pijemo ko Jesenjin.
 |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Aktus

Pridruio: 19 Avg 2007 Poruke: 334 Lokacija: Jacksonville florida
|
Poslao: Ned Avg 19, 2007 6:19 am Naslov: |
|
|
Mozda je rano, a mozda i kasno. Sad kako se gleda, ali to sto sam htjeo reci nema veze sa vremenom, jer za pravu poeziju, nema roka trajanja.
STA MISLIM POD TIM "PRAVU"?
Po mom shvatanju, sto ne mora biti tacno, zadatak poezije je da ju mnogi citaju, da bude ingtrigantna da o njoj diskutuju, da bude duboka, da je osjete. Niko ko iole shvata poeziju ne trazi od nje da ju svi razumiju, ali da je vole i osjete to da. Jer pogledajte zivot, mi mnogo toga u njemu ne razumijemo a to volimo, ja to zovem "poezija zivljenja".
E sad da ne bih ispao neki filozofcic, odmah da kazem, ja pisem ono sto osjecam, ono sto u mojoj imaginaciji vidim, drugim rijecima slikam rijecima ne kicicom, pokusavam stvoriti neku viziju, sliku. Da li je to poezija ili kich to nije moje da cijenim, ali da vjerujem u ono sto radim to da, jer da ne vjerujem ne bih to radio. I jos nesto, mislim da ako pretendujem da pisem, moram to voljeti, jer dril je poeziji stran, a ako nesto volis to ces i osjetiti i mislim da ce i drugi osjetiti. Ma dosta vise, nisam nauciio toliko da mislim, a i rano je za toliko razmisljanje, treba se prvo usidriti ovdje. Pozdrav svima. _________________ Ako je istina u vinu, ljepota u dusi,
sta je onda sa razumom? |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Aktus

Pridruio: 19 Avg 2007 Poruke: 334 Lokacija: Jacksonville florida
|
Poslao: Pet Avg 24, 2007 1:56 pm Naslov: |
|
|
| Aktus :: |
Mozda je rano, a mozda i kasno. Sad kako se gleda, ali to sto sam htjeo reci nema veze sa vremenom, jer za pravu poeziju, nema roka trajanja.
STA MISLIM POD TIM "PRAVU"?
Po mom shvatanju, sto ne mora biti tacno, zadatak poezije je da ju mnogi citaju, da bude ingtrigantna da o njoj diskutuju, da bude duboka, da je osjete. Niko ko iole shvata poeziju ne trazi od nje da ju svi razumiju, ali da je vole i osjete to da. Jer pogledajte zivot, mi mnogo toga u njemu ne razumijemo a to volimo, ja to zovem "poezija zivljenja".
E sad da ne bih ispao neki filozofcic, odmah da kazem, ja pisem ono sto osjecam, ono sto u mojoj imaginaciji vidim, drugim rijecima slikam rijecima ne kicicom, pokusavam stvoriti neku viziju, sliku. Da li je to poezija ili kich to nije moje da cijenim, ali da vjerujem u ono sto radim to da, jer da ne vjerujem ne bih to radio. I jos nesto, mislim da ako pretendujem da pisem, moram to voljeti, jer dril je poeziji stran, a ako nesto volis to ces i osjetiti i mislim da ce i drugi osjetiti. Ma dosta vise, nisam nauciio toliko da mislim, a i rano je za toliko razmisljanje, treba se prvo usidriti ovdje. Pozdrav svima. |
Evo kad nece drugi, da repliciram sam sebi. U stvari da dam jednu sentencu koja govori skoro sve sto bi neko rekao u jednom referatu.
"Ako lijepi i dobro napisani stihovi ne dotaknu nase srce,ne kazuju nista" -Volter
pozdrav svima koji navrate ovdje. _________________ Ako je istina u vinu, ljepota u dusi,
sta je onda sa razumom? |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
dragicazdralic

Pridruio: 22 Nov 2007 Poruke: 25 Lokacija: Novi Sad
|
Poslao: Uto Apr 01, 2008 10:06 am Naslov: |
|
|
Poezija je ona vredna, sto ima nesto da kaze na
bilo koju temu, ukus, macevanje recima, preuzvisenost lepote izraza u ljubavi, bolu, osmehu, ranama,preziru,radosti-moglo bi se do sutra nabrajati.
citiram ĆØika Hermana!
mislim da je on to tako "suptilno" rekao! |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
ObodskaMPI
Pridruio: 08 Feb 2009 Poruke: 46 Lokacija: Beograd
|
Poslao: Sub Jan 09, 2010 6:38 pm Naslov: |
|
|
TAKO SE ZBILO
MeseĆØeva zraka
Skoknulna na
Granu suhu
Sa koje kreŔteæi
Prhnu svraka
Dolje u travi
Joj ,draga se stravi
I od tog divnog
Sastanka
Osta da
KreŔti svraka
Pjesma se grem naŔla na ovoj stranici
Poslednji izmenio ObodskaMPI dana Uto Jan 26, 2010 2:29 pm, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
|
|
Ne moete pisati nove teme u ovom forumu Ne moete odgovarati na teme u ovom forumu Ne moete menjati vae poruke u ovom forumu Ne moete brisati vae poruke u ovom forumu Ne moete glasati u ovom forumu
|
|