Pfeil Početna arrow KULTURA arrow TRAG SVETLOSTI u slavu Velike Gospojine

TRAG SVETLOSTI u slavu Velike Gospojine PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba Obrad   
Monday, 29 August 2011
28. августа 2011. године у порти цркве у Великој Врбници, чланови КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и М. Врбнице, извели су пригодан културно уметнички програм у част Велике Госпојине.

Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице је један од највећих хришћанских празника. Овај празник је успомена на смрт Богородице и према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо и "предала свој дух у руке Спаситеља ", у спење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника. Српска православна црква и верници га славе 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару, када се завршава и пост који траје 14 дана.

Љубодраг Обрадовић говори своју песму

ТРАГ СВЕТЛОСТИ

Иза гора и долова,
иза свести и савести,
иза сећања и бола,
траг светлости...

Осмех на лицу,
у очима сјај.
Узлет у птицу,
узлет у бескрај.

Све за народ,
за себе ништа!
Никад горд,
увек оптимиста!

Светли и сад светли,
ватра са Врачара,
Хтели су га проклети.
Све их разочара.

Светли, и увек ће...
Иза гора, испод неба,
у новој зори свиће
и у срцу место вреба...

Како све пролети...
олтари, престоли, живот...
Све нестане без трага...
А у души нада,
да истина освести,
кад лице обасја,
траг светлости...

© Љубодраг Обрадовић


Водитељка програма Бојана Зајић

Поштовани посетиоци добар дан.

Поводом данашњег празника, Велике Госпојине, представиће Вам се чланови Културно-уметничког друштва "ВУК КАРАЏИЋ" , Треботина, Жабара и Мале Врбнице. C обзиром на то да нам је ово прво гостовање у  Великој Врбници, представићу вам КУД «Вук Караџић».

Културно-уметничко друштво "ВУК КАРАЏИЋ" Треботина, Жабара и Мале Врбнице ради континуирано од 1970. године, са богатим садржајем активности. У свом раду посебно су активне: фолклорна секција (која окупља највећи број чланова, а на репертоару има игре из Шумадије, Источне Србије, Врања, Баната, Лесковца, Шопске, Влашке и Циганске игре), затим, драмска, литерарно-рецитаторска и музичка секција, које све укупно окупљају око 200 чланова свих узраста и занимања. Драмска секција у досадашњем раду постигла је изизетне резултате како на нивоу Града Крушевца, тако и шире. Редовно је освајала неку од награда а два пута је била апсолутни победник на Републичком фестивалу драмских аматера села србије (ФЕДРАСУ) у Малом Црнићу.

Треба напоменути и више значајних награда у културном животу Града Крушевца, затим велики број гостовања широм Републике Србије, као и иностранству: Немачка, Словенија, Црна Гора, Македонија. КУД "Вук Караџић је редовни учесник Такмичења села Града Крушевца, чији су програми више пута проглашавани најбољим, и са великим успехом представљали Град Крушевац на Окружним и Републичким Такмичењима.

Од 1997. године календар догађања у области културе Града Крушевца, постао је богатији за још једну трајну манифестацију - Фестивал драмског аматерског стваралаштва Расинског округа (ФЕДРАРО).

КУД "Вук Караџић" прикупља старе експонате и чува од заборава културну баштину нашег краја у сарадњи са Власником Етно куће Слободаном Стојановићем. Све о активностима КУД-а "Вук Караџић" можете погледати на сајту Љубодрага Обрадовића www.poezijascg.com .

Користим прилику да се захвалим домаћинима на позиву да будемо гости, у нади да ће се наша сарадња наставити. Такође користим прилику да свима који данас славе празник Успења Пресвете Богородице - Велику Госпојину честитам славу, са жељом да и у будуће са својим пријатељима и рођацима славе у здрављу и весељу. Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице је један од највећих хришћанских празника. Овај празник је успомена на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо и "предала свој дух у руке Спаситеља ", у спење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника. Српска православна црква и верници га славе 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару, када се завршава и пост који траје 14 дана. А сада бих позовала свештенике нашег места: Брану Павловића и Милоша Костића, који су уједно и наши домаћини, да нам се обрате... 


Свештеници Брана Павловић и Милош Костић


Драган Тодосијевић упознаје свештеника Брану Павловића
са књигом *ЉУБАВНИ рецеПАТ*


Драган Миљковић


Драган Тодосијевић


Љубодраг Обрадовић
Љубпдраг Обрадовић и Чолић Борислав - руководсво КУД-а
*Вук Караџић* из Треботина, Жабара и М. Врбнице
Poslednji put ažurirano ( Monday, 29 August 2011 )
 
< Prethodno   Sledeće >
Pesma za Vas !
Latinka ĐorđevićNisiTiKriv21.04.2006


NISI  TI  KRIVNisi ti kriv,
što postojiš,
što si tu
i ništa ne tražiš.
Kriv si,
što si dozvolio,
da sve šti imam,
tebi dam.

Nisi ti kriv,
što si od mene otišao.
Kriv si,
što si dozvolio,
da poverujem,
kada smo se rastajali,
da je lako,
ponovo se snaći.

Nisi ti kriv
što me,
možda,
nisi voleo.
Kriv si,
 što si dozvolio,

da živeći pored tebe,
u zaljubljenosti svojoj,
poverujem da me voliš.

Nisi ti kriv...
a kriv si ...

(C) Latinka Đorđević
 
Pročitajte i ...
by pRe
© 2021 poezijascg.com
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.