Pfeil Početna arrow KULTURA arrow TRAG SVETLOSTI u slavu Velike Gospojine

TRAG SVETLOSTI u slavu Velike Gospojine PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba Obrad   
Monday, 29 August 2011
28. августа 2011. године у порти цркве у Великој Врбници, чланови КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и М. Врбнице, извели су пригодан културно уметнички програм у част Велике Госпојине.

Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице је један од највећих хришћанских празника. Овај празник је успомена на смрт Богородице и према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо и "предала свој дух у руке Спаситеља ", у спење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника. Српска православна црква и верници га славе 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару, када се завршава и пост који траје 14 дана.

Љубодраг Обрадовић говори своју песму

ТРАГ СВЕТЛОСТИ

Иза гора и долова,
иза свести и савести,
иза сећања и бола,
траг светлости...

Осмех на лицу,
у очима сјај.
Узлет у птицу,
узлет у бескрај.

Све за народ,
за себе ништа!
Никад горд,
увек оптимиста!

Светли и сад светли,
ватра са Врачара,
Хтели су га проклети.
Све их разочара.

Светли, и увек ће...
Иза гора, испод неба,
у новој зори свиће
и у срцу место вреба...

Како све пролети...
олтари, престоли, живот...
Све нестане без трага...
А у души нада,
да истина освести,
кад лице обасја,
траг светлости...

© Љубодраг Обрадовић


Водитељка програма Бојана Зајић

Поштовани посетиоци добар дан.

Поводом данашњег празника, Велике Госпојине, представиће Вам се чланови Културно-уметничког друштва "ВУК КАРАЏИЋ" , Треботина, Жабара и Мале Врбнице. C обзиром на то да нам је ово прво гостовање у  Великој Врбници, представићу вам КУД «Вук Караџић».

Културно-уметничко друштво "ВУК КАРАЏИЋ" Треботина, Жабара и Мале Врбнице ради континуирано од 1970. године, са богатим садржајем активности. У свом раду посебно су активне: фолклорна секција (која окупља највећи број чланова, а на репертоару има игре из Шумадије, Источне Србије, Врања, Баната, Лесковца, Шопске, Влашке и Циганске игре), затим, драмска, литерарно-рецитаторска и музичка секција, које све укупно окупљају око 200 чланова свих узраста и занимања. Драмска секција у досадашњем раду постигла је изизетне резултате како на нивоу Града Крушевца, тако и шире. Редовно је освајала неку од награда а два пута је била апсолутни победник на Републичком фестивалу драмских аматера села србије (ФЕДРАСУ) у Малом Црнићу.

Треба напоменути и више значајних награда у културном животу Града Крушевца, затим велики број гостовања широм Републике Србије, као и иностранству: Немачка, Словенија, Црна Гора, Македонија. КУД "Вук Караџић је редовни учесник Такмичења села Града Крушевца, чији су програми више пута проглашавани најбољим, и са великим успехом представљали Град Крушевац на Окружним и Републичким Такмичењима.

Од 1997. године календар догађања у области културе Града Крушевца, постао је богатији за још једну трајну манифестацију - Фестивал драмског аматерског стваралаштва Расинског округа (ФЕДРАРО).

КУД "Вук Караџић" прикупља старе експонате и чува од заборава културну баштину нашег краја у сарадњи са Власником Етно куће Слободаном Стојановићем. Све о активностима КУД-а "Вук Караџић" можете погледати на сајту Љубодрага Обрадовића www.poezijascg.com .

Користим прилику да се захвалим домаћинима на позиву да будемо гости, у нади да ће се наша сарадња наставити. Такође користим прилику да свима који данас славе празник Успења Пресвете Богородице - Велику Госпојину честитам славу, са жељом да и у будуће са својим пријатељима и рођацима славе у здрављу и весељу. Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице је један од највећих хришћанских празника. Овај празник је успомена на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо и "предала свој дух у руке Спаситеља ", у спење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника. Српска православна црква и верници га славе 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару, када се завршава и пост који траје 14 дана. А сада бих позовала свештенике нашег места: Брану Павловића и Милоша Костића, који су уједно и наши домаћини, да нам се обрате... 


Свештеници Брана Павловић и Милош Костић


Драган Тодосијевић упознаје свештеника Брану Павловића
са књигом *ЉУБАВНИ рецеПАТ*


Драган Миљковић


Драган Тодосијевић


Љубодраг Обрадовић
Љубпдраг Обрадовић и Чолић Борислав - руководсво КУД-а
*Вук Караџић* из Треботина, Жабара и М. Врбнице
Poslednji put ažurirano ( Monday, 29 August 2011 )
 
< Prethodno   Sledeće >
Pesma za Vas !
Latinka ĐorđevićVeče25.03.2006


VEČE


Veče...
Šetam ulicama 
a u duši znam,
ovo nije moj grad.
Svetiljke svetle poruku,
sutra će novi dan,
a ja znam,
to nije dan  za mene.

Veče...
Očekujem
pesmu zrikavca,

iz gradskih parkova,
očekujem svetlo iza oblaka.
Tako je već bilo nekad,
u zemlji gde sam se rodila.
Umesto pesme,
čujem kloparanje šina
i škripu tramvajskih  kočnica...

Veče...
Ovo veče nije prošarano,

rumenim prugama,
već nebom zastrtim
sivim tepihom,
izatkanim od niti
bola, tuge i nostalgije
nas tudjina.

Veče...
Samo na tren zasvetluca,

kao zvezda mala,
suza moja,
u obliku kristala,
što se u nebo,
ko ukras utkala.

Veče,
tako sivo i samotno,
tugom  i nostalgijom,
dušu moju obavilo.
Veče, celo telo
čežnjom prestravilo,

a volju, maštu i nadu,
mrakom zaustavilo.

Veče...
Obično veče u tuđini...
Veče pred noć... 

(C) Latinka Đorđević

 
Pročitajte i ...
by pRe
© 2021 poezijascg.com
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.