Spacer Pic
Pfeil Početna

KRČEDIN 09 - LIKOVNO-PESNIČKA KOLONIJA PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba Obrad   
Sunday, 02 August 2009

01. avgusta 2009. godine u Krčedinu, u Domu porodice Jakšić, Cara Dušana 64, održano je treće veče LIKOVNE I PESNIČKE KOLONIJE *KRČEDIN 2009* čije je izumitelj Miodrag Mića Jakšić. Izvedeni program je kvalitetom i raznovrsnošću, oduševio brojnu publiku, a i same učesnike kolonije.

Posebno interesovanje kod publike je izazvala promocija časopisa *PUTEVI KULTERE* u izdanju Kulturnog centra Kruševac koje su publici predstavili  Jelana Protić-Petronijević - urednica časopisa, Ljubodrag Obradović - direktor KCK, Nebojša Lapčević - tehnički sekretar galerije Milića od Mačve i Spasoje Ž. Milovanović -urednik KPZ Kruševac

Zapažen nastup ove treće večeri imali su i članovi sajta POEZIJASCG: Sanja Petrović, Gordana Knežević, Ljubodrag Obradović, Spasoje Ž. Milovanović i naravno domaćin Miodrag Mića Jakšić. Pogledajte atmosveru sa susreta, pročitajte detalje o koliniji i uživajte!


Ceo program je vodio voditeljski par Miodrag Jakšić i poznata beogradska glumica


Jelena, Ljuba i Neboša - Promocija časopisa KCK *PUTEVI KULTURE*


U promociji je učestvovao i domaćin Mića Jakšić


Nebojša Lapčević čita svoju poeziju


Jelena Protić čita svoju poezijuLjuba govori na početku promocije PUTEVA KULTURE


Nebojša Lapčević


Spale govori o Mаranbou.


Ljuba Obradović čita svoju pesmu KORNJAČA, objavljenu
u časopisu PUTEVI KULTURE br 12

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ У КРЧЕДИНУ

Лепа је прилика говорити о ПУТЕВИМА КУЛТУРЕ У Крчедину, на овако романтичном месту, усред лета, пред свима вама. Посебан поздрав за домаћине, за Мићу Јакшића који је већ ходао ПУТЕВИМА КУЛТУРЕ и поклонио нам ово време вечерас у његовом дворишту. То је још један доказ да култура не тражи под обавезно уштогљену публику и затворене званичне просторе, напротив, увек треба ићи на неку нову форму, експеримент, јер смо сви презасићени уобичајних шаблона књижевних вечери и промоција. Ово се зове живљење културе, прожимање културе са свакодневним животом, то су искораци и начини да се култура и уметност разvijajuУ ненаметљиво и једноставно. А права уметносгје увек савршено једноставна.

Једноставна је и наша намера да ПУТЕВЕ КУЛТУРЕ започнемо, тамо у у јануару 2003, када се појавио први број. И стигосмо, ево до 12. и 13. који се увелико припрема. Било је промена, од тамно-плавих корица прешли смо на нека друга решења, да би у последња два броја представљали по једног ликовног уметника на корицама уз пратеће прилоге у часопису.Да кажемо да је часопис настао из потребе да се сачува бар део програма, оних најзначајнијих који прођу кроз КЦК, уз то аутори, гости и сарадници КЦК дају своје нове, необјављене радове. Правила нису строга па се у часопису може наћи све што је актуелно и значајно за српску културу и што није било објављено у штампаним медијима.

Искристалисале су се рубрике: ЕСЕЈИ, РАЗГОВОРИ, ПОЕЗИЈА, ХУМОР И САТИРА, ПРОЗА-ПУТОПИСИ, ПОЗОРИШТЕ, ИЗЛОЖБЕ, МУЗИКА, ФИЛОСОФИЈА, БАШТИНА, ФИЛМ, ДЕЧИЈИ КУТАК. У 12. броју који има преко 300 страна у овим рубрикама заступљено је око 70 аутора, све прилоге препоручујемо, јер има за свачији укус понешто.Од неких крушевачких тема које су и универзалне у исто време, уместо уводника су се нашли прилози о Легату Милића од Мачве који постоји у Крушевцу под покровитељством КЦК као јединствен изложбени простор.

Рубрика РАЗГОВОРИ је врло занимљива а посебно издвајамо сусрет и сведочанство Комнена Бећировића, нашег књижевника који живи у Паризу са оцем Јустином Поповићем. Ту су још разговори са песникињом Зорицом Арсић Мандарић, са Савом Шароњићем који је успешни сликар у Паризу, са хумористом Карлом Минићем, са песником Радоманом Кањевцем.

Рубрика ЕСЕЈИ има 9 прилога и то из лингвистике, затим о добитници Нобелове награде Дорис Лесинг, о стручњаку за дечију књижевност Воји Марјановићу, помињем само неке ...

Рубрика ПОЕЗИЈА окупља 25 песника. Почиње са 2 хаику групе из Новог Сада, ПХД и Женском хаику групом .... Сања Петровић, Дивна Бијелић ... Објавили смо двоје песника из дијаспоре, о томе више од Љубе Обрадовића.

Наш домаћин, Миодраг Јакшић објавио је песме за одрасле у овом броју. Имамо и песнике са Косова, а међу њима и Милоја Дончића, добитника Аполинерове и Лоркине награде, као и угледну песникињу Даринку Вучинић ...

Препоручујем и ПРОЗУ у којој преовладава фантастика и младе ауторке Тања Милутиновић и Весна Перић, али и ПУТОПИСЕ из Турске и Шведске аутора Љубише Васиљевића и Снежане Милојевић.

У рубрици ПОЗОРИШТЕ, Спасоје Ж. Миловановић пише о неправедно запостављеном дpaмском писцу Војиславу М.Јовановићу Марамбоу, што је и његов магистарски рад.

Тешко је направити краћи избор и запоставити неке ауторе, ово је само наговештај онога што нуде ПУТЕВИ КУЛТУРЕ у 12. броју.

Поменућу још и рубрику ХУМОР И САТИРА у којој се нашло пет аутора који пичу афоризме и приче, а посебно наглашавам Александра Чотрића који је представљен и једном и другом књиж.формом, а иначе често путује ПУТЕВИМА КУЛТУРЕ. Уз остале рубрике о којима нисмо сад говорили ту су и биографије аутора овог броја. Ауторка чије радове налазимо на корицама и на поглављима је млада акад.вајарка Марија Стојадиновић.

У 13. броју који се увелико припрема, имаћемо неколико екслузивних тема као што је позната руска ауторка Људмила Разумовска, затим прилози са манифестације ВИДОВДАН 09, песник Драган Јовановић-Данилов, путопис из Дракулиног родног краја, прича о диносаурусу, текст о фрули из етномузикологије, Фестивал хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА ...

Јелена Протић-Петронијевић


Gordana Knežević - pobednik takmičenja za PESMU 2008. godine
na sajtu POEZIJASCG


Sanja Petrović


Spale recituje domaćinsku.


Specijalni gost iz Španije Alberto Garcia Teresa - Prvo pesma na španskom...


...da bi zatim čuli prevod na Srpski...


... i domaćin Mića Jakšić je čitao Garsijine pesme na Srpskom

ДОБРО ДОШЛИ НА ЛИКОВНУ И ПЕСНИЧКУ КОЛОНИЈУ *КРЧЕДИН 2009*

Није ми требало пуно, да мами Љубици и тати Зорану обајасним шта је уметничка колонија и да желим да је организујем баш у њиховој кући. Знали су они то и пре моје прве, дуго смишљане и снебивајуће, реченице. Родитељи ми, чини ми се, што ме баш увек и невесели, потпуно осећају и знају шта имам у глави и шта желим да им саопштим. Живели смо тако свих ових овоземаљских година и као породица и као фамилија, саборно, уметнички, па је организација једне, од старта, међународне уметничке колоније за сваког од нас био лични изазов и својеврсни покушај да се према себи искажемо још јасније. Искреније, до краја.


Зоран и Љубица Јакшић - њихов дом и срце су отворени за све учеснике
ликовно-песничке колоније *КРЧЕДИН 09*

Година 2008. била је благодарна за нашу Ликовну и песничку колонију у Крчедину. Покренули смо је и били примерног владања, пристојних уметничких домета, и за савремени свет прилично добро маркетиншки покривени. Држали смо се наше националне, добре и дивне, приче, јер ми јесмо, па јесмо Срби, утемељени у исконској уметности, и са огромнаом жељом и раширених руку за пријем нових уметничких утицаја других култура и нација, који су нам као саучесници на ОВОЈ планети природни ослонци и савезници. Тако и беше, имали смо пуно гостију са разних страна. У неким анкетама смо проглашени и за културни догађај године у Срему.

Хокеј није спорт који пратим са посебним уживањем и редовно. Признајем да није ни међу десет мојих омиљених спортова. Пре ће бити да ме занима више као феномен. Нешто као визуелни . . спој високо изражајних ликовних елемената, истурених кацига и бљештавих дресова и штитника, те снаге и брзине, као симбола спортских вредности. Тако ме је у анализи овог спорта прилично лако придобио један момак који је играо у НХЛ лиги, јединој хокејашкој лиги на свету која има смисла, и који се зове Wayne Gretzky, Вејн Грецки. Оставио је трага у мом размишљању и у мени као човеку, не због тога што је најбоље пикао ону црну плочицу или зато што је савршено уз "бодичек" бацао противнике у мартинелу игралишта и тиме изазивао овације у публици. Не, због игре на леденој плочи, свакако не, и ако је би најбољи на свету, већ вероватно и пре, као"филозоф" и стваралац у спортској индустрији који је имао визију, коју сам пронашао у једној његовој реченици, *Мене не занима где је пак сада, већ где ће бити за три секунде!*.

Најбоље у противничком голу, схавтио сам га одмах. Грецки је био најбољи играч хокеја свих времена, а ова његова изречена филозофија је у мени покренула, давних година, суштину и мог поимања света и начина релизације идеја. Тако је било и са крчединском колонијом ... Када сам смислио прву колонију У Крчедину прошле године, већ сам гледао како ће изгледати она која ће бити 2010, па и 2015. године. Ова која нам управо долази ове, економски кризне и глобално поремећене 2009. године, јесте тест према свима нама који смо идеолози, организатори, учесници, гости, посматрачи, фанови, критичари или случај ни пролазници, претходне и оволетње колоније, да ли смо вредни своје улоге у свему и како се поставити према бренду-колонији која постаје већа од свих нас и надвишује нас својим циљевима, тражећи да је и ми као јединке одано, и само тако истински посвећено,следимо. Ја могу, тако осећам, да је пратим. Одабрао сам од свих метропола светских, тај Крчедин као станиште и тачку где ће свет бити могуће целивати добротом и честитошћу. Може и свако од вас исто, ако бар један дан дође на колонију и буде њен мали део.

Горан Јешић, момак који води ову нашу општину, општину будућности по Ршапсга] times-и, коме сам, недавно, рекао само једну реченицу о колонији, а он је реаговао као Вејн Грецки и свесрдно је подржао, даје ми наду да ћемо победити и одгојити крчединску колонију и ставити је у ред респектабилних уметничких манифестација у нас.

Увели смо, од ове године, и мајске програме за децу Крчедина који су се дружили са познатим ствараоцима за децу, али и сами показали своје књижевно, музичко и спортско умеће пред ТВ камерама. Сликари са наше крчединске колоније "Крчедин 2009" били су ове године учесници колонија у Паризу, у Француској, у Ловри у Мађарској, а чека их још Базјаш у Румунији, па Крњево, Ртањ ... Крчедин нас спаја и обогаћује! Ове године на колонији имамо госте из 11 земаља, доделићемо титулу "Ја, Крчединац", свим оним драгим пријетељима који су светски признати ствараоци а део су наше крчединске приче. Доделићемо и признање .Њака крчединска" у знак и почаст те наше крчединске чаробне речи, која има планетарно значење. Размишљам, овако ... Да ако буде све како ваља и ако се филозофија Вејна Грецког, у мом тумачењу, оствари, следеће 2010. године када ће се Ликовна и песничака колонија у Крчедину одржавати у своје стнадардно време око Светог Илије, ја ћу уживати на неком далеком острву, уз коктеле, и бити срећан, што све у Крчедину тече лако и чисто, као ток дунавски, широко као шор сремачки, и да програм уметнички плови као шајка.

Ове године још увек сам ту, у Крчедину, на колонији, од 30. јула до 2. августа, у нашој кући у Цара Душана 64, намеран да вас све дочекам, изљубим и уживам са вама у програму који ће приредити људи достојни највећих светских сцена и подијума уметничких. Користим прилику да за овогодишњи програм и ред на колонији захвалим мом тиму, Савету ове колоније, који је учино све да ово наше дружење у поносном сремачком селу протекне у та четири дана у складу и реду. Њима се захваљујем. Мама и тата су бесмртни, они су ван свих овоземаљских познатих и признатих захвала, њима захвалност бљешти на небу. Ова колонија је њихов поклон Пеђи и мени и доказ да су најбољи родитељи на свету.

Миодраг Мића Јакшић, изумитељ ове колоније
 

Aleksandar DraganovićDe si bre Goco?Goca i Spale - haajde da se slikamo...Nastup Gordane Knežević


Goca sa Mićom Jakšićem


Aforističari Bojan Ljubenović i Nenad Vučetić


Goran Ćeličanin u ulozi fotografa


Goran Ćeličanin na sceni


Bilo je izuzetnih nastupa pesnikinja...


I osvojenih priznanja - Gordana Vlajić i Mića Jakšić...


Goradana Vlajić prima nagradu *NJAKU*

NJAKA KRČEDINSKA - Ovo je jedinstveno i veoma lično priznanje koje zasluđuju oni umetnici koji su posebni i vole Krčedin, baš kao što je njaka jedina i postoji samo u Krčedinu. Priznanje dodeljuje udruženje gradjana MOJ SREM i porodica JAKŠIĆ.


Jakšić je dobio i prvu knjigu pesama i to u jednom primerku
- rad članova likovne kolonije


Srdjan Popović


Dve  voditelke: Jelena PP promocije *PUTEVA KULTURE*


Luka Kurjački


Aleksandar Čotrić - poznati i priznati aforističarLjuba i dve dame

Ljuba i Goca


Ljuba i Mića


Ljuba i Spale


Mira Živković


Bilo je izuzetno iskusnih...


I mnogo mladih koji pristižu...


Ali iskusni...


su dominirali...


Predrag Jakšić


Publika


Sanja, Ljuba i Goca


Sanja, Ljuba i Goca


Mića najavljuje Sanju


Sanja sa domaćinima


Slikari na koloniji


Slikari pevaju


Dramaturgija je njihovo opredeljenje: Spale i Predrag

Poslednji put ažurirano ( Thursday, 26 December 2013 )
 
< Prethodno   Sledeće >
Pesma za Vas !
Latinka ĐorđevićNisiTiKriv21.04.2006


NISI  TI  KRIVNisi ti kriv,
što postojiš,
što si tu
i ništa ne tražiš.
Kriv si,
što si dozvolio,
da sve šti imam,
tebi dam.

Nisi ti kriv,
što si od mene otišao.
Kriv si,
što si dozvolio,
da poverujem,
kada smo se rastajali,
da je lako,
ponovo se snaći.

Nisi ti kriv
što me,
možda,
nisi voleo.
Kriv si,
 što si dozvolio,

da živeći pored tebe,
u zaljubljenosti svojoj,
poverujem da me voliš.

Nisi ti kriv...
a kriv si ...

(C) Latinka Đorđević
 
Registracija

Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ko je najbolji pesnik ?
 
Pročitajte i ...
by pRe
© 2020 poezijascg.com
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.