Saša Milivojev – Biografija (srpski)

Please wait...
Print Friendly, PDF & Email
73 пута прочитано
Saša Milivojev

Saša Milivojev

САША МИЛИВОЈЕВ je познати српски писац, песник, новинар колумниста и политички аналитичар, руског порекла.
Рођен је 1986. у Зрењанину (СФРЈ, Србија), где је завршио музичку гимназију. Певао је у ораторијуму „Краљ Давид“ Артура Хонегера, у Арадској филхармонији (Румунија). После завршене музичке гимназије свој циљ усмерава ка Филолошком факултету Универзитета у Београду, где је апсолвент на одсеку за проучавање српске књижевности и језика. Аутор је четири збирке песама: „Тајна иза уздаха“ (Народна књига, Београд, 2006), „Први пут“ (Културно-просветна заједница, Крушевац, 2008), „Кад свитац одлети“ (на српском, енглеском и арапском језику, Филип Вишњић, Београд, 2010), „Љубавни РецеПат“ (Културно-просветна заједница, Крушевац, 2010) и шокантног романа „Дечак из Жуте куће“ (Ауторско издање, Београд, 2011).
Добитник је бројних награда и уврштен у неколико значајних песничких антологија: „Панонски галеб XIX“, „Рудничка врела XIX“, „Гарави сокак XIX“…
Један је од аутора књиге „Завештања 2012“ које је издало Удружење српских писаца Швајцарске.
Од 2008. године као колумниста пише за Политику, у рубрици Погледи, као и за ТВ Ревију исте куће.
Од 2009. пише колумне за Правду, где се бави аналитичко-синтетичким проучавањем блиске и актуелне историје Срба. Окупиран темама о ратним злочинима, поред бројних похвала политички неистомишљеници су га без аргумената и доказа у више наврата оптуживали да манипулишући читаоцима шири „говор мржње“.
Године 2009. текстови су му штампани у тиражу од око три милиона примерака у различитим дневним новинама, публикацијама… Био је један од најчитанијих колумниста у Србији 2008. и 2009. године и жртва разних политичких манипулациуја. Из сенке је деловао на важне одлуке политичког врха. Политичари и обавештајне службе му краду идеје преко СМС-a. Саша Миливојев је нпр. творац идеје о Политичком штрајку жеђу и професионални обарач рејтинга. Бави се политичком драматургијом, како у књижевности тако и у стварности.
Београдској публици је два пута представио своја песничка остварења, у Етнографском музеју, у сарадњи са истакнутим уметницима као што су: Исидора Бјелица, Ивана Жигон, Јелена Жигон, Далиборка Стојшић, Ева Рас, Данијел Павловић, Жижа Стојановић, Злата Нуманагић, Бранка Веселиновић… Његову поезију говориле су и чувене глумице Светлана Бојковић, Ружица Сокић, Даница Аћимац, Снежана Савић, Сузана Манчић и други. Оља Ивањицки и редитељи Здравко Шотра и Марко Новаковић својом сарадњом такође су подржали младог аутора.
Песничке фанове има широм света. Књигу „When the Firefly is Gone“ је у мају 2010. године представио и читалачкој публици у Каиру, када је присуствовао на разним књижевним окупљањима, где су о њему говорили познати писци: Соха Заки и Алаа Ал Асвани (један од најпознатијих писаца у свету, оснивач опозиционог политичког покрета „Кифаја“).
У Саудијској Арабији новинари пишу о његовој љубави према Богу, у египатским дневним новинама Саша Миливојев помиње се као „Песник мистичног лета и медитације“. ТВ Ревија Шашати еклузивно је објавила његову песму „Разговор са Алахом“, а Акхбар чланак у милион премерака.
Студијски је снимио четири песме, четири сингла, у сарадњи са хеви-метал групом „Алогија“, певао је своје песме.
Миливојев је и путописац, сарадник VIP TRIP Diplomatic магазина Исидоре Бјелице, од оснивања истог. Писао је о Египту, Ираку, Мароку, Словенији… Колумне објављује и на свом официјалном сајту sasamilivojev.com, као и на сајту kakonarodkaze.com
Иако је штампан само у 200 примерака, и то о трошку аутора, студента књижевности, роман „Дечак из Жуте куће“ био је глобална вест 2012. године, шокирао је читаоце и дипломатске кругове широм света. Тимур Блохин и Јована Вукотић су најзначајнији новинари који се помињу у биографији Саше Миливојева, јер је у сарадњи са њима постигао светски медијски успех: интервју који им је дао за Глас Русије објавили су медији на енглеском, португалском, шпанском, арапском, немачком, пољском, руском, француском, српском, италијанском и албанском језику, у бразилским вестима, у Сомалији, на насловној страни Новина Торонто, затим у угледним медијима као што су: The Oslo Times; украјински Телеграф; Armenia Today; Радио Телевизија Републике Српске; Barometar (Киргистан); Bota Sot (Албанија), Глас Српске; Rajoni Press (Албанска информативна агенција); украјинска Фраза; Правда и Блиц (Србија); Срна (Информативна агенција Републике Српске); Lajme Shqip (Албанија); Лепота и Здравље (Србија); Press Online (БиХ); News Meeting (Турска); Franco da Rocca News… Интервју је објављен на више стотина интернет портала и новина широм света, па је стигао и до Ватикана, након чега се папа Бенедикт XVI обратио светкој јавности поводом трговине људским органима.
Саша Миливојев има великих проблема са дискриминацијом у медијима у Србији, али неоспорно је да оставља неизбрисив траг, његово име, његове фотографије и наслови појављују се и у укрштеним речима…

FavoriteLoadingAdd to favorites

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezijascg.com/poezija/archives/20139

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
more...
 

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.