Biografije pisaca – Veselin Veljko Vučković

Please wait...
Print Friendly, PDF & Email
281 пута прочитано

Веселин Вељко Вучковић је рођен 13.01.1956,г, у Шиду. Са његовим именом сусрећемо се седамдесетих година када се појављује на песничким вечерима у Шиду. Те седамдесете године Шид је посетио и песник Перо Зубац те је на истој вечери и Вучковић говорио своје прве написане стихове. Уз Зубчеву похвалу кренуле су Вељкове песмице а убрзо и збирке песама. Прва штампана ствар појављује се 1980. г.на сусретима другарства радника Војводине, лепа мала књижица под насловом „Трајати делом“.

У заједници књижевних клубова Србије излази из штампе у збирци песама песника целе Југославије под називом “Варљиве тишине“. На републичкој смотри књижевника где је Вељко био представник Војводине излази из штампе заједничка књига песама под насловом“Наше нека остане наше“. Уз диплому републике Србије бива похваљен међу пет најбољих песника сусрета. Књижевни клуб “Филип Вишњић“ чији је члан још од оснивања издаје збирку песама десет песника Шида под насловом “Лирика и друго 91“ где је Вељко заступљен са десет песама. Наредне 1992.г. из штампе истог клуба излази нова књига“Лирика 92“ са предивним Босутским рапсодијама из песниковог света који га стално окружује.

Излазио је често у часописима као и многобројним листовима широм Србије и Југославије. Непресушна је његова стваралачка песничка радионица из које свакодневно изађе неки нови стих обогативши дечија срца.  Поред вредног рада док пише много воли сву децу целог света. Самим тим увек је у улози градског деда мраза који поред прелепих поклона деци увек дарује једну прелепу књигу.


До сада је објавио дванаест самосталних збирки песама.

 1. На родном огњишту моје мајке 1982.г.
 2. Радост на цврчковом пропланку 1983.г.
 3. Милици и свој деци света 1986.г.
 4. С оне стране пруге 1994,г,
 5. Ветрови певају сремски 1995,г,
 6. Деда мразове згоде и незгоде 1998.г.
 7. Путешественије деда мраза Веље 1999.г.
 8. Одзвања звоно, свете поруке чују се 2001.г.
 9. Река са зеленим једрима 2002.г.
 10. Златна стаза Веље деда мраза 2004.г.
 11. Шта деда мраз Веља ради лети 2006.г.
 12. Ко не верује у деда мраза, ево њему путоказа 2008.г.

Члан je и главни и одговорни уредник Књижевног клуба „Благоје Јастребић“ Вашица

FavoriteLoadingAdd to favorites

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezijascg.com/poezija/archives/27229

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
more...
 

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.