Promocija VETRENJAČE u Kruševcu

Please wait...
Print Friendly, PDF & Email
498 пута прочитано

Уредник сајта поезија.срб Љубодраг Обрадовић
поздравља присутне госте и посетиоце

Поштовани песници, наш први излазак пред лице јавности у Крушевцу догодио се четвртак, 29.11.2012. године, у 19:00 у малој сали Крушевачког позоришта. Тада смо представили Удружење песника Србије ПоезијаСРБ (у оснивању) и промовисали књигу *ВЕТРЕЊАЧА*. Указану прилику смо искористи да најавимо и нову књигу под радним називом *ОКРЕТАЊЕ ТОЧКА*.

Специјални гост на промоцији био је књижевни клуб Душан Матић из Ћуприје на чијем је челу председник Борисав Бора Благојевић, а учешће у овом, на неки начин, историјском окупљању песника Србије, узели су и песници: Љубиша Бата Ђидић, Момир Драгићевић, Снежана Драгићевић, Слободан Јовановић, Милка Ижогин, Светлана Ђурђевић, Мића Живановић, Љубодраг Обрадовић, Драган Тодосијевић, Никола Стојановић, Ана Бербаков, Саша Милетић, Сандра Миладоновић, Мирослав Стојадиновић, Томислав Милетић, Живота Трифуновић, Даница Рајковић, Живомир Миленковић, као и сликар Ратко Тодосијевић (аутор слике за корице ВЕТРЕЊАЧЕ) и музичар (и песник) Милан Милетић који је са колегом Бранком Симићем и Сандром Миладиновић музички обојио ово поетско вече за незаборав.


Светлана Ђурђевић и Ана Бербаков

ПРЕВОДИЛАЦ ТИШИНЕ

Зажмури полако
и опусти капке своје
и обрадуј се у себи
без разлога и повода,
и испружи руке меке
и пусти нек ти дотакну длан
те хладне кишне реке,
као да их додирује
неко ко је теби драг. 

Зажмури полако и
слушај музику сирена
и пусти их у обрисима љубави
да у скривеном кутку исцртају
оно што се не може
оловком нацртати,
оно што се не може
речима исказати,
оно нешто неописиво: 

– као семафорско сунце насред слепе улице;
– као кромпир у врећи и умашћен тигањ у пећи;
– као лимени петао с крова и жбун засут од корова;
– као избледела мајица и заборављена старица;
– као вашљиви кер и дедин стари пуловер;
– као писаћа машина и рагледница из Солуна;
– као препуне пепељаре и поломљене суве гране;
– као нас двоје, а сутра можда и троје;
– као ово мало живота и одсјај златног омота;

© Ана Бербаков


Уредник сајта поезија.срб Љубодраг Обрадовић поздравља
присутне госте и посетиоце


Љубодраг Обрадовић

Ко нас прочита… разумеће… Поштовани читаоци, драги песници и песникиње, сви Ви који сте бар једном посетили (или ћете посетити) странице првог и (по мени) најбољег сајта поезије у Србији, сајта www.poezijascg.com , дошао је и тај дан (12.05.2012.), дан када сам у прилици да Вам представим нашу трећу заједничку књигу *ВЕТРЕЊАЧА*.

После објављивања претходне две, и то књига: *ПРВИ ПУТ* (која је садржала поезију по избору аутора) и *ЉУБАВНИ рецеПАТ* (која је у целости посвећена љубавној поезији) пред нама је трећа (срећна!) књига у којој је садржана (углавном) рефлексивна – мисаона поезија!

Моја почетна идеја и жеља, док сам креирао странице сајта, била је да пре свега своју, али и поезију песника из Србије, Црне Горе и свих дргих простора Екс Југуславије, унесем у све домове на данас наједноставнији и најбржи начин, путем Интернета.

Колико сам у томе успео, одговориће време својим протоком, али морам Вам признати, ја сам задовољан. Можда су моћни Фејсбук и друге социјалне мреже, малчице омели мој првобитни концепт да песници буду заједно са песницима, у неком само свом виртуелном свету, као род рођени, да се читају међусобно и коментарима прочитаног узајамно испомажу, али… и ова књига је доказ да је поезија вечна и да ће увек пронаћи своје сунце…

И да борба поезијом против неких *ВЕТРЕЊАЧА*, које би да самељу лепоту стварања и поетски занос који нам помаже да опстанемо, увек доноси резултат и срећу… да читамо… и да нас читају…

А ко нас прочита… разумеће…

Љубодраг Обрадовић
власник и уредник сајтова поезија.срб
www.poezijascg.com
www.poezija.rs Mail: pesnik@poezija.rs


Светлана Ђурђевић


Мића Живановић


Драган Тодосијевић

Свако Вам добро …

Мисаона поезија је право освежење у овој тек рођеној књизи, званој “Ветрењача“. Одувек је изазов предвидети куд тече овај свет и о томе испевати свој поглед. Осећања песника су ту да се вешто слију и сложе у најтананије риме… Има у књизи и љубавних, завичајних, патриотских стихова… али увек је то песничка мисао која кроз метафоре и алегорије, зависно од расположења и инспирација песника, доноси његов став о окружењу и усмерењу које му се смешка док кроз живот корача…

У овој књизи “Ветрењеча“ срешћете се са великим Песницима који су на том пољу одавно изградили и прославили себе, а и са онима који су се на тај пут тек запутили. Срешћете и модерну лирику, сам епицентар вртлога, прекрасне мелодије и изузетне стихове који се читају у једном даху.

Кроз путовање Мисаоне поезије наићи ћете на фасцинантна надахнућа, тај извор љубави коју само Уметник може да наслика речима.

Ветрењача је после књига “Први пут“ и “ Љубавни рецеПАТ“- трећи зборник ПоезијеСЦГ, сајта који живи са нама већ осам година и ја се радујем због настанка ове збирке…

И ова књига садржи поезију и дугогодишњих чланова сајта ПоезијаСЦГ, али и оних који су ту по први пут. Надам се да ћемо тако сложно наставити још много година. И да ће наше книге бити преведене на више језика и тако проности чар поезије целим светом.

Ја мислим да поезију и књиге пишу само добри људи и велики зналци, јер не може се из свачије душе отети песма и као лептир залепршати, тајним каналима срца… Док стварамо… обасјани и надахнути, заборављамо да су то само речи порођене из наших глава. Те визуалне песничке слике, дочаравају све лепоте уздаха, буђење живота, откривање сопствених мисли, жеља, надања, праштања… од ђачких клупа па до најдубље старости. Те речи садрже читав наш живот! Тек када спознамо своју поезију, схватићемо безграничност чистог разума. Поезија ће тада постати део нашег бића и трајаће у нама читаву вечност, као покретачка енергија.

Надам се да ће књиге *Први Пут*, *Љубавни рецеПАТ* и *Ветрењача* и Вас покренути… И да ће загрејати ваше дланове и дух и радознало узбуркати осећања. И да ћете их доживети као драгоцене и са неба дароване поклоне. Све што ћете прочитати у овим књигама је вредно, испиративно, богом дано. А то смо Вам ми дали, драги пријатељи. Ми који смо јединстени, препуни свеже енергије и елена за животом. Надамо се да и Вас тај елан неће оставити равнодушним. Зато придружите нам се и уживајте колико и ми…

Свако Вам добро од срца, које за поезију куца…


Лепа Симић


Милан Милетић


Бора Благојевић


Милка Ижогин

СЛАСТ УСАНА

Данас,
Данас ми недостаје
Сласт усана
Не за пољупце
Већ за хвале велике!

Сласт усана
Нису само пољупци
То су речи
То су и загрљаји.

Загрљаји срећне деце
И њихове деце
Загрљаји пријатеља
Загрљаји окружења мог!

Сласт усана, спустих целив
На иконе свете и молим их
Да чувају пород мој
И све драге моје!

© Милка Ижогин


Слободан Јовановић


Љубиша Бата Ћидић


Момир Драгићевић


Милан Милетић и Бранко Симић


Снежана Драгићевић


Живота Трифуновић


Даница Рајковић


Драган Тодосијевић


Живомир Миленковић


Ана  Бербаков


Сандра Миладиновић


Никола Стојановић


Саша Милетић


Мирослав Стојадиновић


Томислав Милетић


Милан Милетић


Милан Милетић и Бранко Симић


Ратко Тодосијевић, аутор слике за насловну страну ВЕТРЕЊАЧЕ (у средини)


Мића Живановић


Светлана Ђурђевић


И за сам крај, Сандра Миладиновић – седим у једном париском локалу

FavoriteLoadingAdd to favorites

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezijascg.com/poezija/archives/34873

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
more...
 

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.