Пулс – Душан Војновић

Please wait...
Print Friendly, PDF & Email
424 пута прочитано

Пулс

Изоловани пролаз између зграда постајао је све светлији. Јутарње сунце је улазило у микрокосмос пун контејнера, ђубрета и пацова. Зидови зграда били су сиви. Или ипак не. Мењала се на њима сива боја мокрог малтера, са црном бојом нагомиланог смога. Игра загађења и трулежи.
Голуб је седео на симсу једне од оронулих зграда. Померао је глупаво главу у свим правцима, како то само голубови знају да раде. Знате, оно кад рашире очи и не разумеју ништа. Кљуцава створења. На један мах, сасвим случајно, зауставио је поглед на клошару који је спавао у заветрини контејнера, право испред њега. Био је покривен исповраћаним душеком. Мешкољио се као дете у постељи. Сан је мир увек, јер нема везе са спољашњим проблемима.
Голуб је опет дивље шарао погледом по уској слепој уличици која се завршавала зидом и кантом за смеће. Као у филмовима. После превише тих глупавих ситних покрета, голуб је одлучио да уради ствар због које његову врсту мрзе у целом свету. Одлучио је да нехајно распе свој измет негде. Било где. Окренуо се, шепајући кратким ногама, тако да је сада гледао у клошара својим анусом уместо очима. Трепнуо је, глупаво. Можда се и насмејао на неки еволутивно заостао начин. Први пакет. Други пакет. Затим се винуо у смогом упрљани ваздух града.

* * *

Клошар је сањао. Сањао је да је у купатилу. У својој кући коју је, иначе, изгубио давно на коцки. Као и маторог фијат – пунта. Као и све што могу да узму неки крупни и глупи момци у црним оделима.
Углавном, гледао се у огледалу. Није било ни трага његовој масној и неуредној бради, нити ожиљака од пијаног падања. Изгледао је као пре краха. Док је још живео са праве стране поноса. Дивио се себи и радовао се што је опет онај стари. Можда ће нешто добро смувати те вечери, ко зна? Насмејао се свом средовечном одразу у огледалу и посегнуо за чесмом. Ред је да се прво умије. То је ритуал оптимиста када устану. Умивање.
Спојио је руке и напунио настали чун водом. Задовољно је запљуснуо лице. Јутро је добро почело. Чекај мало… Што се руке тако лепе за лице?! Каква је ово вода?! Шта је ово?…
Буђење је обично такво – нагло и безобразно. Тежи да вас депортује реалности као одметника. …

* * *

Пошто је сањиво промуљао голубји измет по својој бради, клошар је са муком отворио очи. Био је збуњен. Осећао је кисели смрад те… твари на свом лицу. Како се свест враћала, за собом је доносила резигнираност, бес и нервозу. Схвативши шта га је управу пробудило, клошар се подигао са свог прљавог лежаја. Сео ја на ивицу и загледао се у зид наспрамне зграде. Трептао је, бесно и брзо, док му се бели измет сливао низ браду.
Размишљао је. Какво је ово било дно! Дотакао је не дно, већ темељ дна.
Комплекси које је закопао сан,полако су се јављали на јави. Бесно је скочио са душека. Толико се зајапурио да није могао ни да урликне. Дохватио је свој покривач и почео да га цепа, потмуло режећи. Каналисао је бес на уништење. Уништење свега што га је чинило бескућником. Мрзео је свој положај а још више то што га је сам изазвао. Проклете карте! Скакао је по душеку набијајући пете. Чак су га и тестиси болели од силине доскока. Вртело му се у глави од беса. Пљувао је по уништеном покривачу и душеку. Они су криви. И она проклета птичурина. И украдена вотка од синоћ. Сви су криви. Дохватио је празну флашу вотке која је била у узглављу покидане постеље. Зафрљачио ју је о зид зграде. Срча се расула. Престао је да скаче. Укочио се у месту. Било је време за лудило.
Можда пробуди станаре. Ситничаве људе. Лудаке. Како су га само гледали од када се „доселио“! Да бог да их деца гледала тако одвратно како су они њега! Кретени! Изашао је из зазора међу контејнерима и бацио поглед ка крају малог ћорсокака. Окренуо се на другу страну. Тамо се пролаз уливао у тротоар неког булевара, шта ли. Бесно је дахтао. Желео је да се самоуништи, да се разлети на хиљаду делова. Па да га чвака исти онај глупи голуб који га је и „умио“. Било је време за губљење разума.
Вратио се до бившег лежаја, смиреног пулса али са врло рушилачким мислима. Ма шта је ово?! Живот?! Ма дај… Ово је глупост, јадост, смрдљива клошарска карма! Преиспитујући глас савести, онај који људе тера на нервни слом, копао му је по бесу говорећи:“Да, то је јадост. Да, то је улица у којој живиш сам и презрен, заборављен. И за све си ти крив. И твоја глупа коцка. Изеле те карте!“ Сам је себе дражио тим чињеницама, тим гласом. Понављао је, полако се заносећи:“Ти си крив -умри! Ти си крив – умри!“ Почело је да му се допада то понирање у лудило и самопоништење. Ненормални сјај му је замутио очи. Блентави осмех му је затегао усне. Уши су му се укрутиле, жиле на врату искочиле. Сада је било време за урлик. За лудачки смех. Више није било душека и покривача. Флаше. Сада је остало самог себе да поцепа и разбије о зид свог краха. Смејао се све грлатије и грлатије, сада на глас понављајући:“Кретен, ја… сам кретен. Луд, или пијан или луд… Кретен!“ Вртео је ту плочу лудила док је круто стајао и духовно одумирао. Бела пена, која дође када оде разум, силазила је низ чекињсту браду и врат на прње. Одело спојено од отпадака правих одела. Оброци спојени од отпадака правих оброка. Све је било неки гротескни спој ствари које не требају нормалним људима. Живот – отпадак правог живота.

Викао је на зид зграде:“Излазите комшије! Да се упознамо! Ја сам клошар пред вашим вратима, ЈА! Ахахаха….. Исти онај којем нисте дали ништа да једе….Ја сам луд, да луд! Исти онај којем нисте дали ничим да се покрије… Што сам луд!? Исти онај…Онај… Који је луд…Луд! Аххахаха!“ Драо се из свег гласа. Пљувачка и задах су излетали из уста као ерупција лудила.
Нико га није чуо иако се налазио скоро у центру града. Људи су углавном глуви за туђу трагедију. Ствари које су учестале постају нормалне, неузбудљиве ма колико трагичне биле. У овом савременом свету. Где су обавезе брже од осећања. Нажалост.
Сада већ малаксао од извикивања клетви и псовки, клошар се спустио на остатке душека. Сео је, уморно и полузатворених очију. И даље је мумлао:“См…Смрт њхм…њима…. Говнарим… ма! Луд… хц.. ацима!“ Лупао је руком о бетон поред себе. То је више личило на миловање него не ударце. Човек је остао без снаге. Све мање је говорио, све су се чешће заклапали капци. Испразнио се, желео је да спава. Да одмори, да одлети из овог уског пролаза.

* * *

Два малолетна дилера утрчала су у ћорсокак из правца булевара. Полиција им је била за петама. Борили су се за дах, осврћући се и ослушкујући. Тишина. Наставили су ка слепом крају уског пролаза. Ка високом цигленом зиду испред којег је канта за смеће. Као у филму. И даље су се освртали за собом. Један од њих, нижи и мршавији, закачио је патиком неку обамрлу руку. Повукао је већег за рукав дукса. Очима је показао на леш средовечног клошара. Био је то призор на који их је улица научила. Видели су много лешева а некима су и сами били узрок. Већи се сагао да боље осмотри клошара. Видео је белу пену у углу уста. Затворене очи. Безизражајно лице. Опипао га је. Клошар није давно умро. Крутост га није још обузела. Већи је устао и погледао мањег. Као да је тражио савет, решење. Били су један од оних учесталих уличних тандема. Један је мислио а други радио. Симбиоза асфалта. Мањи се двоумио кратко време, тупкајући врхом патике о бетон. Погладио се по бради. Знао је. „Ували му тај доп. Брзо! Прескочимо овај зид – и нема нас. Видиш да је ово неки џанк. Лупила га кап. `Ајде, шта гледаш, јеботе!“ Видело се дивљење у очима великог. Никада му није било јасно како његов друг може са лакоћом да их ишчупа из глупости. Кесицу са хероином убацио је у клошареве рите и самозадовољно погледао у малог:“Ево, брате! Јел` добро?“. „Ма фино, брате, фино! Ај` сад скаћи на ову кантурину па да `ватамо маглу од пубова!“ рекао је мали и закорачио ка канти за смеће.

Убрзо су се уз рушење канте и плашење неког залуталог пацова нашли на другој страни зида. Наставили у свој криминални радни дан.

* * *

Клошар је наставио да буде мртав.
Касније ће форензичари установити да је умро од срчаног напада. Полиција ће објавити да је један ситни дилер – наркоман умро од овердоза. Притиснут опсежном потером, убио се. Случај ће бити решен. Неко ће бити унапређен. Клошар ће бити сахрањен о државном трошку. Сви ће бити грешни и задовољни. Град ће наставити да пулсира. А клинци дилери? Па, они су нека друга прича…

FavoriteLoadingAdd to favorites

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezijascg.com/poezija/archives/3566

1 comment

  1. Please wait...

    Поздрав свима!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
more...
 

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.