Књижевни клуб“ШИД“-Одред извиђача“ЛАЗАР БИБИЋ“-КЉУЧ ИЗВИЂАЧКОГ СТИХА

Please wait...
Print Friendly, PDF & Email
393 пута прочитано

10647558_1527959880753890_938077948_n
У среду 03.09.2014.године у Шиду, састали су се Председник одреда извиђача “Лазар Бибић“ Тихомир Ранисављевић, руководиоц Књижевног клуба “Шид“- повереник за заступање у односима са Удружењем песника Србије-ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу Дарко Колар и члан удружења песника Србије-ПоезијаСРБ Веселин Вељко Вучковић. Међусобно се се упознали са досадашњим радом одреда извиђача “Лазар Бибић“ и песничким радом удружења песника Србије-ПоезијаСРБ, књижевног клуба“Шид“. Договорена је међусобна сарадња ова два клуба који ће заједно радити као једно тело у нашем граду.
181946_104560342956981_699722_n
„Пријатељство извиђача и песника,
најсветлија звезда која небо краси.
Ево песме и извиђачког стиха,
морамо је неговати да се не угаси.“

Одред Извиђача Лазар Бибић

Одред извиђача Лазар Бибић- Шид формиран је 1952. године у Школи ученика у привреди у Шиду а формирао га је наставник ове школе Ђорђе Карафиловић. Из почетка одред је имао само 26 чланова а касније се учлањује велики број младих. Године 1970. формира се Општински извиђачки савез јер су у свим насељеним местима шидске општине формирани извиђачки одреди. Поред својих активности Општиснки савез је узео Дан Пробоја Сремског фронта за смотру младих из готово свих крајева бивше Југославије. На тај дан у Шид долазиле су на хиљаде младих извиђача, док је 1988. године било на смотри у Шиду шест хиљада младих из целе СФРЈ. Одред и његови истакнути чланови добијају највећа признања у извиђачкој организацији.

Почетком овог рата одред престаје са радом. Губи просторије, сву опрему као и своје чланове. Од 2000. до 2001 године Тихомир Ранисављевић Тиле покреће рад одреда. Уређују се просторије Центро- Промета које су биле јако запуштене. Захваљујући Тилетовом труду и улагању, Одред Извиђача Лазар Бибић почиње са радом. Убрзо се прикључује Дарко Соврић и одред окупља око 150 чланова. Одред је радио до 2005. Прво губи чланство онда и просторије.

2005. године Тихомир Ранисављевић опет окупља чланове и добија просторије у веома лошем стању у дворишту старе „Липе“ у Карађорђевој улици. Својом заслугом и улагањем почиње да уређује просторије клуба. Придружују му се Стева, Петар, Драган Лазић и Драган Ковач. Два месеца касније Тихомир, Лазић и Ковач посећују школе и пуштаје филмове и презентације о одреду.

Прве акције су биле: Упознајте нас да би сте нас боље разумели, затим су били штампани материјали о извиђачком животу и његовом раду а додељен је био и статут извиђача у све школе. Уз помоћ СУБНОР-А и Скупштине Општине Шид и радом појединаца, сређене су просторије и спортска стрељана са четири пуцачка места.

2011. године представници Општине Шид обезбеђују просторије у Карађрђевој 85. Шид. Сада поново треба бити градитељ. Уз помоћ Тихомира, Стеве Косијера представника власти скупштине Општине Шид уређују се просторије. Због лоших услова долази до губитка чланова а одред на кратко престаје са радом до 2012. У септембру 2012. године, Одред Извиђача Лазар Бибић успео је да реализује свој велики сан и одржи своју прву међународну „Олимпијаду у заборављеним дечјим играма“, на којој су учествовали између осталог: Братски одред Темерин, пријатељи из Републике Српске, Београда и многи други. „Олимпијада у дечјим заборављеним играма“ била је прва већа акција након краће паузе, због чега су се чланови одреда на Тихомирову иницијативу поново окупили. Након олимпијаде, овај одред наставља вредно да ради. Као резултат дугогодишњег рада, одред је изградио плодну сарадњу са локалном самоуправом, која га је увек, у границама својих материјалних могућности, несебично помагала.

Одред има идеју да изгради камп младих на Сотском језеру, чиме би се стекли услови за одржавање смотри како на државном, тако и на међународном нивоу. Тиме би много младих прошло кроз овај камп и упознало нашу средину. Одред Лазар Бибић поред активности у природи учествује и на разним такмичењима. Такође има активне секције: стрељачка, ликовна, драмска и друге. Формирају се и групе за обилазак и помоћ старим и изнемоглим лицима у њиховим кућама.

За Шид знају извиђачи из целог света. Данашњи рад Одреда је исто тако признат и сви желе да дођу у Шид и да упознају Одред као и саму Општину Шид. Данас Одред броји до 150 активних чланова, који се заједно са старешином, начелником и председником боре за одред као и за град у којем живе.
Са извиђачким поздравом: Здраво!

Горана Чобановић
10653367_650750965023385_1829261331006216742_n
КЉУЧ ИЗВИЂАЧКОГ СТИХА

Какви су то кључеви,
шта на слици раде?
И ко их је усликао
и ко вам их даде?

Можда их је изгубио неко?
Ту се нека тајна крије.
Мада ипак не бих реко,
стиховима бој се бије.

Једно тело једна душа,
ко песме не пише,
тај ће стихове да слуша.
А ко не пише извиђач ће бити,
пријатељство наше,
везале су нити.

Створила се загонетка,
о кључу и брави.
Где се крије одгонетка,
закључите сами.

10156791_10204045306828711_1512864853654274349_n

FavoriteLoadingAdd to favorites

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezijascg.com/poezija/archives/44267

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
more...
 

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.