ИЗВЕШТАЈ О РАДУ УДРУЖЕЊА ПЕСНИКА СРБИЈЕ – ПоезијаСРБ ,Књижевни клуб“Шид“ за 2014-ту годину

Please wait...
Print Friendly, PDF & Email
81 пута прочитано

10171809_378998822251738_25410891826967232_n

Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ
Књижевни клуб“Шид“,Шид
20.02.2015. године,Шид

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ УДРУЖЕЊА ПЕСНИКА СРБИЈЕ
– ПоезијаСРБ ,Књижевни клуб“Шид“ за 2014-ту годину

Дана 02.08.2014.године на Светог Илију изабран је руководиоц Књижевног клуба “Шид“ и повереник за заступање у односима са Удружењем песника Србије-ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу који ће координирати њихов рад. Песници су упознати са статутом* Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ*.Формиран је Књижевни клуб “Шид“.
Прочитано је Обавештење о одлуци Управног одбора Удружења песника Србије-ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу са седнице одржане 31.07.2014.године. Песници су упознати са досадашњим радом Удружења песника Србије-ПоезијаСРБ.
Приступили су нови чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ из Шида:
1.Ивица Јовић
2.Љиљана Јовановић
3.Слободан Цвитковић
4.Снежана Михајловић
5.Ана Станојевић
6.Љубомир Поповић
7.Весна Петровић
8.Веселинка Игић Филагић
9.Веселин Вучковић
10.Драгољуб Радошевић
11.Јован Бошњаковић
12.Воларевић Ђорђе
13.Видак Петровић
14.Драган Мандић
15.Радовинка Бошњаковић
16.Марија Чикарић
17.Рада Цвитковић
18.Љиљана Јанковић
19.Љубица Свилокос Лазаров
20.Ана Иван Жигић
21.Нада Аничић Црљеница
Међусобно су упознати песници са личним песничким радом. Ток вечери се одвијао читањем песама и наставком књижевне вечери.

Детаљан извештај у 2014.-тој години.

ОСНИВАЧКО ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ
Дана 02.08.2014.године у родној кућу песника Веселина Вељка Вучковића,одржано је песничко вече поводом оснивања Књижевног клуба“Шид“ који је колективно приступио УДРУЖЕЊУ ПЕСНИКА СРБИЈЕ СА СЕДИШТЕМ У Крушевцу.Представљене су све књиге и часописи чији је издавач УДРУЖЕЊЕ ПЕСНИКА СРБИЈЕ-ПОЕЗИЈАСРБ.

САРАДЊА КЊИЖЕВНОГ КЛУБА “ШИД“ И ОДРЕДА ИЗВИЂАЧА “ЛАЗАР БИБИЋ“-ШИД
У среду 03.09.2014.године у Шиду, састали су се Председник одреда извиђача “Лазар Бибић“ Тихомир Ранисављевић, руководиоц И повереник Књижевног клуба “Шид Дарко Колар и члан удружења песника Србије-ПоезијаСРБ Веселин Вељко Вучковић. Међусобно се се упознали са досадашњим радом одреда извиђача “Лазар Бибић“ и песничким радом удружења песника Србије-ПоезијаСРБ, књижевног клуба“Шид“. Договорена је међусобна сарадња ова два клуба.Уступљене су нам заједничке просторије које се налазе у М.З.Шид.

САРАДЊА КЊИЖЕВНОГ КЛУБА “ШИД“ И ЦРВЕНОГ КРСТА ШИД
04.09.2014.године у Шиду, састали су се Председник „црвеног крста“Шид Ивица Јовић и руководиоц- повереник Књижевног клуба “Шид Дарко Колар. Међусобно су се упознали са досадашњим радом организације и клуба. Договорена је сарадња у оквиру радионица у склопу црвеног крста као и одржавање књижевних вечери и добровољног давања крви наших песника.

КЊИЖЕВНО – ДУХОВНО ВЕЧЕ-ШИД
21.08.2015.године у Народној библиотеци СИМЕОН ПИШЧЕВИЋ одржано је књижевно – духовно вече, посвећено књижевном стваралаштву протојереја стафрофора хаџи Ђорђа Воларевића. О књижевном опусу хаџи Ђорђа Воларевића говорили су мр Радован Ђурчић, професор Душан Лукић и књижевник Светислав Ненадовић.
Стихове Ђорђа Воларевића,казивали су ученици Гимназије „Сава Шумановић“ и студенти новосадског и београдског универзитета. Организатор ове књижевне вечери било је Удружење СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА ШИД.
Протојереј стафрофор хаџи Ђорђе Воларевић је члан УДРУЖЕЊА ПЕСНИКА СРБИЈЕ ПОЕЗИЈАСРБ,к.к.ШИД.

“КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ЈОВАНОМ БОШЊАКОВИЋЕМ“-ИЛИНЦИ
09.08.2014.године у Илинцима, у организацији Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, односно Књижевног клуба “Шид“ из Шида, који ради у саставу овог удружења, одржано је песничко вече  под називом “Књижевно вече са Јованом Бошњаковићем“ у организацију домаћина у кућном амбијенту… Поред песника, књижевника и љубитеља писане речи нашле су се и композиције шидске групе “САСВИМ СЛУЧАЈНО“ под руководством кантаутора Жељка Арновског. У припреми му је збирка песама: “РУМЕНИЛО УМИЉАТОГ ЛИЦА“.
“КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ЉИЉАНОМ ЈОВАНИВИЋ“ -БЕРКАСОВО
13.09.2014.године УДРУЖЕЊЕ ПЕСНИКА СРБИЈЕ-ПОЕЗИЈАСРБ,Књижевни клуб Шид одржао је музичко-песничко вече у галерији слика у Беркасову под називом“Књижевно вече са Љиљаном Јованивић“ у организацији сликарке и песникиње у кућном амбијенту.Пријатно и опуштено вече са предивним стиховима,ауторским композицијама Жељка Арновског и пратњу Дарка Колара из групе“САСВИМ СЛУЧАЈНО“.Песникиња и сликарка Љиљана Јовановић користи технику сликања пеглом и воштаним бојама „Енкаустику“ а свим присутним гостима уручила је по једну слику.
ПОЕТСКИ КРУГ“СТИХОВНИЦА“-БАЊА ЛУКА
21.09.2015.г. је у окриљу „Винотеке“ или „Босанске куће“, како је домаћини из бањалучке„Стиховнице“зову, своје песничке стихове поделили су са песницима из Шида .Стихове су говорили:Вид-Вицко Вукелић,Слободан Боцо Бајић,Дарко Томић,Енеа Хотић,Арон Баретић,Весна Петровић,Јован Бошњаковић,Дарко Колар,Александра, Стевка и сви који су били то вече укључујући и сјајног Милета, Младена….УДРУЖЕЊЕ ПЕСНИКА СРБИЈЕ ПОЕЗИЈАСРБ-Књижевни клуб“ШИД“ и
Поетски круг „Стиховница“Бања Лука

ШИДСКИ ПЕСНИЦИ У КРУШЕВЦУ

17.09.15.г. Књижевни клуб „Шид“ био је гост у Крушевцу где је промовисан часопис за поезију „ПоезијаСРБ“ број два, у којем је заступљено 18 песника из шидске општине. Гости су били представници Општине Шид на челу са председником Скупштине општине Браниславом Мауковићем и песници – чланови Књижевног клуба „Шид“ из Шида предвођени председником Дарком Коларом.Другу освојену награду добио је Дарко Колар за песму „Епитаф Благоју Јастребићу“. Била је то прилика да се уједно прослави и други рођендан Удружења песника Србије – Поезија СРБ са седиштем у Крушевцу.

ГОСТОВАЊЕ И ПРЕДСТАВЉАЊЕ НА РАДИО ШИДУ
22.09.15.чланице клуба, Весна Петровић, Ана Станојевић и Љиљана Јовановић биле гошће Наташе Колар, у емисији ПРИЧАМО О… (Књижевни клуб)

ПРВИ ИЗВИЂАЧКИ СТИХ ВЕСНЕ ПЕТРОВИЋ

25.09.2014.г. У Шиду одржан је први „извиђачки стих“ у организацији Књижевног клуба“ШИД“-УДРУЖЕЊА ПЕСНИКА СРБИЈЕ“ПОЕЗИЈАСРБ“.Вече са темама из књижевности водила је Весна Петровић .Чланови Књижевног клуба“ШИД“ са пројектом“три четвртка“ представиће своје чланове у потпуности.Поред поетске дискусије,читане су песме присутних аутора.Приступили су нови чланови УДРУЖЕЊА ПЕСНИКА СРБИЈЕ ПОЕЗИЈА -СРБ са седиштем у Крушевцу и то :Љубица Лазаров,Марија Чикарић,Рада Цвијановић(Цвитковић) и Љиљаана Јанковић.Извршене су припреме учешћа песника за Књижевно вече“ВЕНАЦ ВИШЊИЋУ-У СУСРЕТ ВИШЊИЋЕВИМ ДАНИМА“.Часописи, као и чланске карте били су уручени исто вече.Присутни песници,као и љубитељи писане речи.Ове вечери били су:Веселин Вељко Вучковић,Божо Влашић,Драган Мандић,Весна Петровић,Видак Г.Петовић,Љиљана Јовановић,Љубица Лазаров,Рада Цвијановић(Цвитковић),Љиљана Јанковић,Радовинка Бошњаковић,Јован Бошњаковић,Снежана Михајловић,Ана Станојевић и Дарко Колар.

УЧЕСНИЦИ У КЊИЖЕВНОЈ ВЕЧЕРИ „ВЕНАЦ ВИШЊИЋУ-У СУСРЕТ ВИШЊИЋЕВИМ ДАНИМА“-ВИШЊИЋЕВО
у ПЕТАК 26.септембра 2014.године у17.00 часова у Кајакашком клубу у Вишњићеву КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ под називом„ВЕНАЦ ВИШЊИЋУ-У СУСРЕТ ВИШЊИЋЕВИМ ДАНИМА“
уз учешће стваралаца из шидске , сремскомитровачке и иришке општине,а у знак сећања на покретаче „Вишњићевих дана“ и „Меморијала Филипа вишњића“ Радоицу Крунића,Жарка Јанковића и Милинка Копрића “

ПОДРШКА И УЧЕШЋЕ У 3. МАЛОЈ ОЛИМПИЈАДИ-СОТ
3.Мала Олимпијада у заборављеним дечијим играма која се одржала од 03.10. до 05.10.2014. у Соту.Учесници: Сви извиђачи из Србије и иностранства узраста од 1. до 5. разреда основне школе.

ОТВАРАЊЕ БИБЛИОТЕКЕ „ВЕЉКО ВУЧКОВИЋ“-БАТРОВЦИ
Дана 25.10.2014.г. У Батровцима је отворена месна библиотека“Вељко Вучковић“. На иницијативу песника Веселина Вељка Вучковића,члана УДРУЖЕЊА ПЕСНИКА СРБИЈЕ“ПОЕЗИЈА-СРБ“ Књижевни клуб“Шид“, сакупљено је 811 књига.Библиотека се налази у основној школи“Вук Караџић“ул.ЈНА 34 у Батровцима.Исте вечери одржано је књижевно вече са члановима поменутог удружења и малишанима основне школе“ВУК КАРАЏИЋ“.Библиотека ће у садржају имати књиге из дечије књижевности и доста актуелних романа за мештане овог села .

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „ВИШЊИЋУ У ЧАСТ“-ВИШЊИЋЕВИ СУСРЕТИ
2. новембар 2014.Награду за животно дело у категорији млађих стваралаца (до 30 година), награду је добио песник Марко Вучковић син нашег песника Веселина Вељка Вучковића.

3.новембар 2014. у просторијама Библиотеке одржано завршно вече 35. Вишњићевих дана.  Песници нашег клуба говорили су своју поезију.

УМЕТНИЧКО-КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ“ДВА КОСМИЧКА ЗРНА“БОРИСА СТАПАРЦА ИЗ ДАЉА
У петак 14.11.2014.године у просторијама библиотеке са почетком у 18 часова, Удружење песника Србије“Поезија срб“-Књижевни клуб“Шид“ и народна библиотека“Симеон Пишчевић“ организовали су уметничко-књижевно вече „ДВА КОСМИЧКА ЗРНА“ Бориса Стапарца академског вајара,сликара и књижевника.Борис Стапарац живи у Даљу, где се већ више од четврт века бави са уметности. Његове скулптуре оживљавају од моделираног бетона, што значи, свака је уникат, јер је рађена без употребе калупа и извајао је преко двестотине скулптура. Писац је више романа и збирке љубавних песама. Добитник је златне значке културно- просветне заједнице Србије за допринос у култури у Србији. Његова дела су препознатљива и запажена а најновије дело скулптура Рокy Балбоа у Житишту. У вечери учествовали су: Протојереј-ставрофор Српске православне цркве, православни теолог, филозоф и академик проф. др Димитрије Калезић, вокални солиста Рада Петровић, књижевнице Весна Петровић и Нада Аничић Црљеница. Рецитатори: Николета Скакавац, Немања Пресечковић, Немања Нешковић и ученици музичке школе „Филип Вишњић“из Шида: Оливера Ђурик-САКСОФОН, Душица Валентировић -КЛАВИР, Јелена Клисурић-КЛАВИР уз пратњу проф. Невене Бајић.

“РАЈСКИ ВРТОВИ ДУШЕ”ИЗЛОЖБА СЛИКА У БИБЛИОТЕЦИ СИМЕОН ПИШЧЕВИЋ

У петак 17.октобра 2014.г.у сали Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“ у Шиду отворена је изложба слика Љиљане Јовановић из Беркасова под називом „Рајски вртови душе“.
Слике су рађене техником енкаустика, а изложба је била отворена до 24.октобра. Покровитељи изложбе : Библиотека и Књижевни клуб Шид-поезија Срб.
6 ДЕЦЕМБАРСКА НАГРАДА
6. децембар 2014. · Поводом дана ослобођења града и Дана општине. На свечаној академији, вечерас у сали Културно – образовног центра,добитник захвалнице је песник Веселин Вучковић.

17 децембар 2014. Поводом обележавања 165. годишњице библиотеке  „СИМЕОН ПИШЧЕВИЋ“ из Шида ,наши песници су учествовали у манифестацији исте вечери.

ГОДИШЊИ ПЛАН ЗА 2015.годину:
1.Одржавање књижевних и песничких радионица и вечери 3 четвртка,под називом“ИЗВИЂАЧКИ СТИХ 2015“
2.Издавање зборника песама:Веселинке Игић Филагић,Весне Петровић,Слободана Цвитковића,Љубице Лазаров и Веселина Вучковића + промоције.
3.Издавање ИЗВИЂАЧКО-КЊИЖЕВНОГ ЧАСОПИСА“ИЗВИЂАЧКИ СТИХ“+ Промоције
4.Промоције часописа бр.2 Уудружења песника Србије-ПОЕЗИЈА СРБ и зборника поезије“ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА“.
5.Изградња летње бине за књижевне вечери у склопу просторија одреда извиђача“Лазар Бибић“.
6.Одржавање песничких вечери“Књижевно вече са…“
7.Координирати са књижевном манифестацијом „ДАНИ ЛИПЕ“ у Беркасову.
8.Отварање библиотеке у Беркасову.
9.Поновно штампање часописа бр.2 УДРУЖЕЊА ПЕСНИКА СРБИЈЕ у тиражу од 100 примерака.
10.Организовање књижевне вечери „СТИХОВНИЦА“ из Бања Луке.
11.Изградња објекта за књужевне вечери у подручју археолошког налазишта у сарадњи са и.о.“Лазар Бибић“.

10413345_10205099551784176_1753543459935629033_n

FavoriteLoadingAdd to favorites

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezijascg.com/poezija/archives/46619

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
more...
 

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.