Драгиша Павловић Расински добио награду за животно дело, а Милија Вуковић титулу Витез од Чарапаније

Please wait...
Print Friendly, PDF & Email
492 пута прочитано

Златна кацига: Награда за животно дело Драгиши Павловићу Расинском, Витез од Чарапаније – Милија Вуковић

Савет Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ једногласно је одлучио да награда за животно дело на 26. Фестивалу припадне Драгиши Павловићу- Расинском, док ће титулу Витеза од Чарапаније – Сер Харди, понети првак крушевачког глумишта, Милија Вуковић

Драгиша Павловић Расински био је и једини кандидат предложен од стране Уметничког већа Фестивала за награду за животно дело, а у образложењу је наведено да му се ово признање додељује за немерљив допринос Фестивалу кроз своје културно ангажовање и чак једанаест награда освојених на Фестивалу.

 Подсећамо да су Драгишу Павловића Расинског за ово престижну награду предложили и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ и неформално удружење ЧАК – Чарапански афористички клуб. Текст предлога прочитајте на линку или на крају овог текста.

 

Драгиша Павловић Расински

Од пет предлога Уметничког већа Фестивала, Савет, коме је председавала заменица градоначелнице, Весна Лазаревић, одлучио је да титулу „Витез од чарапаније- Сер Харди“ понесе Милија Вуковић, првак Крушевачког позоришта, који је, како се наводи у образложењу, име Крушевца витешки проносио широм наше земље и света.

 

Милија Вуковић

Свечана додела награда биће одржана 1. априла у Крушевачком позоришту, на завршној вечери Међународног Фестивала хумора и сатире „Златна кацига“.

ТЕКСТ ПРЕДЛОГА ЗА Драгишу Павловића

У току програма НОСТАЛГИЈА (која је одржана 17.01.2018. у Клубу КЦК) прочитан је предлог Чарапанско афористичког клуба – ЧАК и Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу да Драгиша Павловић Расински добије награду за животно дело у оквиру фестивала Златна кацига који ће се одржати 1. априла 2018. години.

Драгиша Павловић Расински

Удружење песника Србије-ПоезијаСРБ
www.poezija.rs ; поезија.срб

Крушевац, Цара Лазара 142
Мејл: песник@поезија.рс   

08.01.2017. године, Крушевац
Тел: 064 3970375
КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ КРУШЕВАЦ

Директору


Топличина 2,
Крушевац


Предмет: Предлог Драгише Павловића Расинског за награду за Животно дело у оквиру фестивала ЗЛАТНА КАЦИГА

Поштовани,

За овогодишњу награду за животно дело у оквиру фестивала ЗЛАТНА КАЦИГА предлажемо Драгишу Павловића Расинског, истакнутог ствараоца у области хумора и сатире и најнаграђеванијег ствараоца на Међународном фестивалу хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА.

Овај предлог иницирао је Чарапански афористички клуб ЧАК из Крушевца, који има изузетну сарадњу са нашим Удружењем песника Србије – ПоезијаСРБ, па се ми поменутом предлогу придружујемо, изузетно ценећи богат стварлачки рад Драгише Павловића Расинског у области хумора и сатире.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Драгиша Павловић Расински је рођен 1935. године у Великој Крушевици код Крушевца. Хумором и сатиром почео је да се бави далеке 1964. године писањем скечева за Жику Миленковића и Живку Натић, у чувеној емисији „Село весело“.

Убрзо затим почиње да објављује у Јежу. Већ својом првом хумореском „Кво вадис Бивоље“ осваја прву награду, а од главног уредника добија псеудоним Расински, због његовог места боравка у близини Расине. У овом листу, између осталог, дуже времена пише чувени Јежев „Хумористички хороскоп „. Осим за Јеж, Расински пише за све остале листове и часописе Србије и осталих република бивших Југославија и добија награде и признања, која је тешко сва набројати.

У крушевачкој Победи објавио је преко 20 хуморески, а три године је био уредник хумористично-сатиричне странице у овом листу.  За Радио Београд је написао многе хумореске, пародије и ске­чеве, а само за емисију „Јовановићи“ преко 130 епизода. За Радио Крушевац је написао око 350 скечева за емисију под називом „Чарапановићи“, који су емитовани пуних 9 година. Писао је телевизијске сценарие за РТС („Зелени кабаре“), за ТВ Пинк „На радном месту“) и за РТК три серије: „Заврзламе „, „Комшије“ и „Сељаци“. Написао је сценарио и режирао преко 20 представа за Такми­чење села крушевачког краја. Два пута је писао сценарио За наступ Коњуха на Турниру духовитости Политике Експрес, на којем је ово село 1994. године освојило титулу шампиона, у конкуренцији 26 градова и пет села. Написао је Радио комедију „Кажи Марко на коме је царство, коју је јеж на свом конкурсу наградио и објавио у наставцима.

Написао је комедију „Или, председник или распуштеник“, коју играју глумци београдског Позоришта на теразијама, а чија је премијера приказана и у Крушевачком позоришту прошле године. Написао је комедију „Марсовац у Вучидолу’“, коју је Шабачко позориште уврстило у свој репертоар. Недавно је завршио дуо комедију „Женидба по огласу“.

Објавио је неколико књига хумора и сатире и једну књигу дечје поезије. Добитник је прве награде на Међународном конкурсу листа „Наш глас“ из Аустралије. Добитник је прве награде на Међународном фестивалу хумора „Хасковски каун“ у Бугарској.

Најуспешнији је учесник крушевачког Међународног фестивала хумора и сатре „Златна кацига!“, на којем је награђиван 10 пута.

Још увек пише и узор је младим хумористима Крушевца.  Превођен је на енглески, македонски и бугарски. Члан је Удружења књижевника Србије.

Дакле, да закључим:  Само стваралаштво Драгише Павловића Расинског је тако обимно, да није потребно ништа томе додати, да би Драгиша и добио ову награду. Његово стваралаштво ће Вам дати аргументе да ове године награда оде у праве руке…

Прилог: Предлог Чарапанског афористичког клуба ЧАК
Доставити:
·    Директору КЦК
·    Главном и одговорном уреднику КЦК и Златне кациге
·    Савету фестивала Златна кацига
·    Архиви

ПоезијеСРБ

Председник Управог одбора
Удружења песника Србије – ПоезијаСРБЉубодраг Обрадовић, с.р.


Водитељи: Љубодраг Обрадовић и Даница Гвозденовић

 

 

 

FavoriteLoadingAdd to favorites

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezijascg.com/poezija/archives/57501

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://poezijascg.com/poezija/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
more...
 

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.